Wist jij dat tattoos tienduizenden jaren oud zijn?
Niemand weet het precies, maar er zijn historici die beweren dat de eerste tattoos 14.000 jaar voor onze jaartelling zijn gezet. Het woord tattoo is ontstaan uit het Tahitiaanse tatu dat zoveel als ‘tekenen’ betekent. Misschien wel de oudste mummie met tattoos werd begin jaren negentig in de Alpen gevonden. De mummie die de naam Ötzi meekreeg had welgeteld 59 tattoos over zijn hele lichaam. Deze persoon was meer dan 5.300 jaar geleden gestorven en geconserveerd in het ijs. Maar ook op mummies in Egypte zijn tatoeages aangetroffen.
James Cook ontdekte meer dan Nieuw-Zeeland
Toen de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook in de achttiende eeuw voet aan wal zette in Nieuw-Zeeland ontdekte hij dat de plaatselijk bevolking onder de tattoos zat. Dat was zeker in die tijd een vreemde gewaarwording voor iemand uit Europa omdat daar alleen misdadigers en slaven getatoeëerd (gebrandmerkt) werden. De Maori’s in Nieuw-Zeeland zagen tattoos echter als een statussymbool. Ze brachten de lichaamsversieringen aan om indrukwekkende gebeurtenissen in hun leven te herdenken. Dat ging toen trouwens heel anders dan tegenwoordig. Er werden geen gesteriliseerde naalden gebruikt, Maori’s sneden in het lichaam en die wonden werden gevuld met as. Op deze manier bleven na het helen donkere figuren achter in de huid.
Zeelui namen het voortouw
Aan het einde van de negentiende eeuw deed de eerste tatoeëermachine zijn entree en konden tattoos sneller, preciezer en vooral met minder pijn gezet worden. Dit leidde ertoe dat de tattoo steeds vaker opdook in de upper class van New York en Londen. Omdat een tattoo zetten een dure aangelegenheid was konden vooral rijke mensen zich er een permitteren. Vooral dames uit hogere kringen lieten religieuze symbolen, zeldzame bloemen en dieren, belangrijke datums en namen van geliefden op hun lijf tatoeëren.
De sixties en seventies
Na de burgerlijke vijftiger jaren kwamen de vrijgevochten sixties. Alles kon en alles mocht, tattoos werden een teken van vrijheid en baas zijn over je eigen lichaam. Vanaf de seventies waren tattoos niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen kon een tattoo betalen en de tattooshops schoten als paddenstoelen uit de grond. Leuk weetje: inmiddels heeft ruim 30% van iedereen in Nederland tussen 18 en 30 jaar een of meerdere tatoeages.
Tattoos anno nu
Tegenwoordig zijn er eigenlijk geen taboes meer als het om tattoos gaat. Maar klassiekers als dieren, planten, mandala’s en persoonlijke teksten blijven het goed doen. Ook zien we steeds vaker hand-, voet- en vingertattoos. Alleen gezichtstattoos gaan voor veel mensen nog een beetje te ver, maar ook die zien we hier en daar in het straatbeeld.
Een reactie achterlaten